Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály szerint a lakosság bízik a MÁP+ kötvényekben

2020. november 3., kedd 15:01

Meghaladta az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Plusz kötvények értékesített állománya – jelentette be egy a Facebookra feltöltött videóban Varga Mihály pénzügyminiszter. Közölte azt is, hogy a mostani válsághelyzetben előnyös, hogy az államadósság egyre kisebb része van külföldiek kezében.

Ez régi törekvése a magyar államnak, a MÁP+ kötvények létrehozása és kibocsátása is ezt a célt szolgálta, és a miniszter 2019 végén, a fizikai kötvényértékesítés postai bevezetésekor még azt a tervet ismertette, hogy rövid távon szeretnék, ha elérné a 11 000 milliárdot a magyar kézen lévő államkötvény-állomány nagysága. Ehhez képest a járvány miatt az idén már kénytelen volt devizakötvényt – 2 milliárd euró értékben – kibocsátani az Államadósság-kezelő Központ a megugró államháztartási finanszírozási igények miatt.

A videóban mindenesetre arról beszél Varga Mihály, hogy az elmúlt hetek adósságkezeléssel kapcsolatos ellenzéki kritikáit cáfolja a gyakorlat, vagyis az, hogy a válság ellenére is bízik a lakosság az állampapírokban. Az államadósság devizaaránya 2010 óta 53 százalékról 22-re csökkent. A külföldiek kezében lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra mérséklődött. 

Így feleannyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. Az a kamat, amit a költségvetés kifizet, nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül. Azaz: visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe

– közölte Varga Mihály. A MÁP+ olyan befektetési forma, amellyel az egész ország jól jár. Az embereknek adómentes, öt év alatt több mint 27 százalék kamatot fizető befektetést jelent, míg az államnak stabil, kiszámítható finanszírozást nyújt – tette hozzá a miniszter.

Rovatok