Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államokban már a harmadik koronavírus-hullám indul

2020. november 5., csütörtök 10:12

Kiegyenlítődtek a földrajzi különbségek, mindenhol súlyos a helyzet.

Az Egyesült Államokban már a Covid–19-járvány harmadik hullámáról beszélnek a szakemberek. Az április közepén, majd augusztus elején észlelt katasztrofális csúcspontok után átmeneti enyhülés következett, majd megérkezett az újabb feketeleves: rohamosan emelkednek az esetszámok, a kórházi és az intenzív osztályos ellátást igénylő betegek, és a gépi lélegeztetésre szoruló fertőzöttek is egyre többen vannak. A jelenlegi helyzet azonban két okból is különbözik az eddigitől. Egyrészt

most sokkal magasabb szintről indul az esetszámok emelkedése, mivel a járvány nem múlt el, csak legfeljebb enyhült.

Így most nem a nulláról, hanem nagyjából napi 30 000 új betegről indult az újabb meredek emelkedés október elején. Jelenleg napi 77 000 megbetegedésnél tart az ország.  A University of Washington ennek megfelelően már kb. 400 ezer  Covid-halálesetet prognosztizál február elsejére.

A másik új jelenség, hogy eddig hatalmas szórás volt a földrész nagyságú ország különböző területei között. A járványos terjedés először a nyugati parton, Seattle környékén alakult ki március legelején, majd New York államra, később pedig a közép-nyugati régióra vándoroltak a gócpontok.

MOST AZONBAN GYAKORLATILAG MINDEN TAGÁLLAMBAN HASONLÓAN AGGASZTÓ MÉRTÉKBEN EMELKEDIK A FERTŐZÖTTEK SZÁMA,

és azzal együtt az egészségügyi ellátórendszer terhelése. A régiók között viszont hatalmas különbségek vannak az infrastruktúra fejlettségében, így gyakorlatilag megindult az egészségügyi személyzetért folyó versengés.

A fejvadász cégek e-mailekkel és telefonhívásokkal igyekeznek orvosokat és nővéreket csábítani ügyfeleik részére. A nagyobb egészségügyi szervezetek előnyben vannak, így például a 6 államban 29 kórházat üzemeltető Banner Health saját erőforrásait tudja átcsoportosítani, illetve tudta addig, amíg nem vált aggasztóvá a helyzet valamennyi kórházában.

Az orvosokat és nővéreket jelenleg önkéntességi alapon próbálják túlórák és pluszműszakok vállalására bírni. A munkáltatók külön programokat vezettek be az egészségügyi személyzet mentális állapotának megóvása érdekében. Az Egyesült Államokban jelenleg országosan kisebb-nagyobb eltérésekkel hozzávetőleg 1,2-es fertőzési rátáról beszélhetünk, vagyis minden 10 fertőzött további 12 fertőzést okoz, ami az esetszámok gyors emelkedéséhez vezet. A hazai ajánlásokhoz hasonlóan szintén hangsúlyozzák az influenza elleni oltás fontosságát, sok munkáltató pedig kötelezővé is tette dolgozói számára a vakcinát.

AZ AMERIKAI AJÁNLÁSOK KÖZÉ BEKERÜLT A FERTŐZÉSGYANÚS BETEGEK COVIDRA ÉS INFLUENZÁRA TÖRTÉNŐ EGYIDEJŰ TESZTELÉSE IS, MIVEL A KÉT BETEGSÉG TÜNETEI KÖZÖTT ÁTFEDÉSEK VANNAK.

Az országban rohamtempóban zajlik a Covid–19 elleni védőoltások tesztelése is,

eddig több tízezren kapták meg a különböző hazai és külföldi fejlesztésű vakcinákat, harmadik fázisú klinikai vizsgálatok keretein belül. Ezek közül eddig kettőt ideiglenesen fel kellett függeszteni, nem várt események fellépése miatt, később azonban mindkét vizsgálat újraindult, mivel az észlelt megbetegedéseket a kipróbálást felügyelő bizottságok szerint nem a vakcinák okozták. Az optimistább előrejelzések szerint akár már idén, vagy jövő év elején sor kerülhet az első amerikai és európai gyártású védőoltások széles körű engedélyezésére. Mint ismeretes, Oroszország már engedélyezte saját gyártású oltóanyagát, viszont a nemzetközi gyakorlatban megkövetelt harmadik fázisú klinikai kipróbálás mellőzésével. 

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók Milwaukeeban 2020. október 12-én. Fotó: Wisconsin Department of Administ / Reuters)

Rovatok