Index Vakbarát Hírportál

Az állam ismét bevásárol a Gránit Bankba

2020. november 9., hétfő 13:15

Többségében állami forrásból csaknem 4,3 milliárd forint tőkeemeléshez jut a Gránit Bank – Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint.

Varga Mihály ismertette, az összegből 3 milliárd forintot a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Széchenyi Alapok nyújt a bank számára, így abban körülbelül 7 százalékos részesedést szerez. A tőkeemeléshez további 1,29 milliárd forintot egy magánbefektetői társaság biztosít. A tőkeemelés egyezik a kormány pénzügypolitikai törekvéseivel – indokolta az állami tulajdonszerzést a tárcavezető. Várakozása szerint a tőkeemelés elősegítheti a Gránit Bank megjelenését a Budapesti Értéktőzsdén és a nemzetközi piacokon.

A pénzügyér elégedett

Varga Mihály az eseményen eredményesnek nevezte a bankot, kiemelve, hogy költséghatékonysági mutatója kétszer jobb a bankrendszer átlagánál. Felidézte: 2010-ben üres bankként indult el, mára viszont 70 ezer ügyfélszámlát kezel, és mérlegfőösszege az induláskori érték 70-szeresére emelkedett. Stabil középbankról van szó, de bízik benne a kormány, hogy van még bőven tovább, így a 10 legnagyobb közé kerülhetnek – írja a Portfólió.

Hegedüs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója a gazdasági lap szerint azt a célt határozta meg, hogy a Gránit Bank a következő tíz év alatt a magyar bankszektor 5-10 legnagyobb szereplője közé tartozzon. Ehhez jó segítséget nyújt az a tőkeemelés, amelyet a mai napon jelentenek be. A bank mérlegfőösszege idén október végén megközelítette az 500 milliárd forintot, közel 70 ezer ügyfélszámlát kezel, és 2020-ban a hetedik nyereséges üzleti évét zárja, miután az idei év első kilenc hónapjában közel 1,4 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el.

Rovatok