Index Vakbarát Hírportál

Átírja a koronavírus az albérletárakat

2020. november 10., kedd 10:05 | aznap frissítve

A budapesti bérleti díjak csökkennek, több tízezerrel nőtt a kínálat tavalyhoz képest.

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a magyarországi albérletpiac. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderül: idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál.

A fővárosban stabilizálnak látszik a 10-15 százalékos éves árcsökkenés, míg az ország többi részében inkább stagnálnak a bérleti díjak éves összevetésben.

A frissen bejelentett, koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések azonban átrajzolhatják az albérletárakat az év hátralévő részében.

Idén a koronavírus írja át a bérleti díjakat

A szeptember minden évben egy új időszakot hoz az albérletpiacon, a hónap kezdetén a tanév indulása miatt véget ér a nyári albérletszezon, ami a korábbi években bérletidíj-emelkedést hozott. Az idei év teljesen rendhagyó a koronavírus-járvány miatt, ami bizonytalanná, változékonnyá tette a piacot – írták.

A felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, ezért sok hallgató költözhet haza, aminek következtében tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata. A megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig minden bizonnyal további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.

A helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni.

A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett.

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. 

Rovatok