Index Vakbarát Hírportál

Térképen az épülő autópályák és autóutak

2020. november 12., csütörtök 16:41

Az országban bárhonnan elérhető lesz egy négysávos autóút 30 perc alatt – legalábbis ez az ágazati stratégiai cél az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint. A 2016-ban elindított, 3200 milliárd forintos keretösszegű Útprogram keretében az elvárások mostanra a települések felénél, a lakosok csaknem háromnegyedénél megvalósultak, 2025-re pedig a települések háromnegyedére és tízből kilenc magyar emberre igaz lesz. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a jelenleg nagyjából 1700 kilométernyi hazai gyorsforgalmi utak hossza folyamatosan emelkedik.

Az ITM törekszik rá, hogy

mind a 23 megyei jogú város elérhető legyen négysávos úton 2025-re,

és 2020 végére – Eger és Sopron gyorsforgalmi kapcsolatának megteremtésével – 19-re nő ez a szám, míg a többi irányba – Békéscsaba, Kaposvár, Szolnok, Zalaegerszeg – folyamatban van a kivitelezés.

„Kiemelt szakpolitikai cél az autópályák és az autóutak elvezetése is a határig a szomszédos országok kapcsolódó fejlesztéseihez igazodó ütemben. 2010-ben három országhatár volt elérhető négysávos úton, a mutató mostanra hétre emelkedett. Tavaly decemberre elkészült az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből finanszírozott mindkét közúti beruházás” – közölte az ITM.

Rovatok