Index Vakbarát Hírportál

GDP: a várakozásoknál jobb adatokat közölt a KSH

2020. november 13., péntek 09:52 | aznap frissítve

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A harmadik negyedévben megindult a kilábalás a járvány okozta válságból.

A második negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye emelkedett – tette hozzá a KSH.

Kint a technikai recesszióból

Ezzel a magyar gazdaság kilábalt a technikai recesszióból, mert az előző negyedéhez képest az első negyedévben 0,4 százalékkal, a másodikban 14,6 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. A definíció szerint két egymást követő negyedév negatív növekedési adata jelent technikai recessziót. A gazdasági teljesítmény éves csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte – közölte a hivatal. Az első három negyedévben a nyers adatok szerint 5,6 százalékkal csökkent a nemzetgazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH megjegyezte, hogy a koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat hozott, amelyek egyaránt hatással vannak az adatok minőségére, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra, ezért a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi revíziók nagyságát.

Decemberben újabb adatok jönnek

A statisztikai hivatal ezúttal közölte a jövőre kivetített dinamikára építő úgynevezett évesített indexet is, amely az előző negyedévi 46,8 százalékos visszaesés után a harmadik negyedévre 53,5 százalékos növekedést jelez. A harmadik negyedévi részletes GDP-adatokat december 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

A portfolio.hu megjegyzi, hogy a KSH gyorsbecslése még nem tartalmaz részletes információkat a gazdasági teljesítmény szerkezetére vonatkozóan.

Az elemzők 5,2 százalékos visszaesést vártak, szemben a 4,6 százalékos visszaeséssel. 

Reagált a PM

Eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévi mélyponthoz képest – kommentálta a Pénzügyminisztérium gyorsjelentését. 

A minisztérium közleményében hangsúlyozzák: a piaci elemzők várakozásainál kedvezőbb adatok alátámasztják, hogy a járvány második hulláma alatt is folytatni kell az adócsökkentésekre és a munkahelyek védelmére épülő gazdaságpolitikát. 

Rovatok