Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.
A drágulás már öt hónapja tapasztalható globálisan, és leginkább a gabonafélék, a cukor, a tejtermékek és a növényi olajak ára emelkedik.
A szakértő szerint a drágulás egyértelműen a koronavírus-járványnak és az időjárásnak tudható be.
Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök ára.
Visszaesett az almatermelésünk, de a fagy Európa-szerte odavágott a gyümölcstermesztésnek.
Az agrárszakértő arra számít, hogy az élelmiszer-drágulás a következő hónapokban is folytatódik, a jövő nyárig mindenképp, de legalább egyre lassabb lesz az üteme.