Index Vakbarát Hírportál

Szárnyal a hazai logisztikai ingatlanpiac

2020. november 20., péntek 08:23

A hazai logisztikai ingatlanpiacon robusztus a fejlődés; ez a digitális gazdaság és az e-kereskedelem erősödésének köszönhető, amit a pandémia felgyorsított – jelezte közleményében Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, amit az MTI idézett. A bérleti kereslet az első háromnegyed évben 24 százalékkal emelkedett, és nőtt az előbérleti szerződések aránya. A kihasználatlanság alig 2 százalék, stabilak a bérleti díjak és erős a kereslet. Az ingatlan piacon a  a befektetések összege szeptember végéig elérte a 762 millió eurót, ami 41 százalékos esés a 2019-es adattal összevetve. Idén, optimista forgatókönyv mellett 1,2 milliárd eurót érhetnek el a befektetések a tavalyi 1,8 milliárd euró után, emellett mintegy 500 millió eurónyi fejlesztés átcsúszik a következő évre. 

Takács Ernő utalt arra, hogy az újlakás-piacon az idén nagyon kevés új projekt indult el, a kibővített otthonteremtési programnak, viszont az 5 százalékra csökkenő újlakás-áfának jelentős élénkítő hatása lesz. Szerinte az áfacsökkentés miatti kínálatbővülés mérsékelheti az árakat, középtávon azonban, ha lassuló ütemben is, de folytatódni fog az új lakások drágulása, amelyet az egyre növekvő kereslet is hajt.  

Az ipari ingatlanfejlesztések sem torpantak meg, annak köszönhetően, hogy az ipar ledolgozta tavaszi visszaesését. Az IFK elnöke szerint a fejlesztők optimisták, Budapest környékén a tavalyi 64 ezer négyzetméter új átadással szemben idén 124 ezer négyzetméter új csarnok épül, jövőre pedig évtizedes csúcsot dönthet a volumen csaknem 180 ezer négyzetméter új területtel a CBRE számításai szerint. Az egyesület a legnagyobb problémát a hoteleknél tapasztalta, itt van példa arra, hogy átmenetileg leálltak a fejlesztések. Takács Ernő úgy látja, ez inkább átütemezés, amire a turizmus jövőre várható normalizálódása jelenthet megoldást.  

   

Rovatok