Index Vakbarát Hírportál

Jön a hatósági áfamegállapítás, változik a kata jövőre

2020. november 21., szombat 22:07

A jövő évi adóváltozások a versenyképesség növelése, valamint a gazdaság újraindítása mellett egyszerűbbé és igazságosabbá teszik a magyar adórendszert 

– mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Kiemelte: a vállalkozások 2021 júliusától számíthatnak a kormány egyik legjelentősebb adóügyi segítségére. Az adóhatóság ugyanis félmillió vállalkozásnak készítheti el az áfabevallási tervezetét.

A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a június havi áfabevallási tervezetet is kiajánlja a hivatal. Ezzel Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt jövőre áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak.

A kezdő vállalkozások még nagyobb segítséggel számolhatnak jövőre, hiszen a speciális, személyre szabott segítségnyújtás, az úgynevezett mentorálás eddigi féléves időszaka egy évre nő. Több mint 150 ezer vállalkozásnak hoz jelentős adminisztrációs tehercsökkentést, hogy jövőre az EKÁER-ben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni.

Jövőre kedvezőbb lesz a kisvállalati adó, és csökkenhet az új lakások értékesítésére vonatkozó áfa mértéke, az elsőfokú államigazgatási ügyek döntő többsége illetékmentes, az otthoni magánfőzés és a bérfőzés pedig újra jövedékiadó-mentes lesz. Ezek az intézkedések összességében több mint 120 milliárd forintot hagynak az érintetteknél.

A kormány beruházásösztönző politikája is folytatódik. Jövőre teljes társaságiadó-mentesség jár az újra befektetett profitra. A fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni.

A pénzügyi tárca szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövő évi változtatása a nagyértékű (hárommillió forint feletti) ügyletek adóztatásával úgy teszi igazságosabbá a magyar adórendszert, hogy az továbbra is segíti a jellemzően lakosságot ellátó kisvállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat.

Az EU egyik legegyszerűbb és legkisebb teherrel járó adófajtája, a kata tényleges célcsoportját, a mintegy 340 ezer kisvállalkozást nem érinti az új szabály, amely szerint 2021-től a katás vállalkozásokat megbízó cégeket negyvenszázalékos adó terheli, ha a katás cégnek adott megbízások összértéke egy éven belül meghaladja a hárommillió forintot.

Az soha nem szerepelt a kata céljai között, hogy a kedvezményes adófajtával a kormány a néhány cégnek nagy értékű, több millió forintot meghaladó összegű szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat támogassa, mint ahogy az sem, hogy azt a nagy cégek a munkaviszony alternatívájaként használják  jegyezte meg az államtitkár.

Izer Norbert kitért arra is, hogy még idén megszűnik a vállalkozások legbonyolultabb  és az év végén jelentős terhet is jelentő  adminisztrációs kötelezettsége, a feltöltési kötelezettség. Tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal.

Rovatok