Index Vakbarát Hírportál

A tokaji bor védett termék lesz Kínában

2020. november 30., hétfő 07:08

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében – olvasható a Világgazdaságban.

A lapnak sikerült megtudnia az Agrárminisztériumtól, hogy nemcsak a világhíres tokaji borok, de néhány éven belül a pálinka, a törkölypálinka, valamint a szegedi szalámi/szegedi téliszalámi megnevezések is védelmet kapnak Kínában, és ezek csak egy részét képezik annak a 175 terméknek, melyek oltalom alá esnek majd az ázsiai szuperhatalomban. 

A tárca adatai szerint tokaji aszút 1,5-1,6 millió euró értékben exportálnak Kínába, és mivel önálló vámtarifaszáma csak ennek a nedűnek van, így pontos adat csak ezzel kapcsolatban áll rendelkezésre. Tokaji néven ennél nagyobb mennyiségben jut el bor Kínába.

Az Európai Unióban jelenleg hatvannégy magyar agrártermék élvez oltalmat, és további húsz új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, illetve a regionális pálinkák körében – tájékoztatott róla a minisztérium. Az oltalom a hamisítások kizárása (valóban csak a Tokaji borvidékről származó bor kapja ezt meg) mellett azért is fontos, mert az Európai Bizottság adatai szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint tizenhárom százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki csaknem 17 milliárd euró értékben. 

Az uniós statisztika szerint az ilyen termékek eladási értéke átlagosan a kétszerese a földrajzi árujelzővel nem rendelkező, hasonló termékek eladási értékének. A földrajzi oltalmat élvező magyar termékek kivitelének összértéke 397 millió euró, a borágazat a teljes értékesítésből 76 százalékkal részesedik. 

Rovatok