Index Vakbarát Hírportál

Újabb kínai cégek kerülhetnek feketelistára Amerikában

2020. november 30., hétfő 11:04

A Trump-adminisztráció kész feketelistára tenni két jelentős kínai vállalatot: az ország első számú chipgyártóját, az SMIC-et és a CNOOC nevű céget, amely a három fő nemzeti olajipari vállalat egyike – írta a Portfolio.hu a Reuters információira hivatkozva. Korábban beszámoltak arról, hogy az amerikai védelmi minisztérium négy további, hadsereg által irányított kínai vállalatot szándékozik feketelistára tenni, így csaknem három tucatra növelve a szankciókban érintett cégek számát.

A Trump elnök által kiadott rendelet megtiltaná amerikai vállalatoknak, hogy értékpapírokat vásároljanak a listán feltüntetett kínai cégektől.

Az új rendelet tartalmazza a Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) és a China National Offshore Oil Corp (CNOOC) nevű vállalatokat is – állítják források. A SMIC azt közölte, hogy továbbra is együttműködik az amerikai kormánnyal, és termékei kizárólag polgári és kereskedelmi felhasználásra készülnek. Azt mondják, nincs kapcsolatuk a kínai hadsereggel, és semmilyen terméket nem gyártanak számukra. 

Rovatok