Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú albérlet ömlött a piacra

2020. december 8., kedd 09:20

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com elemzése szerint. 

Meglepetés a piacon

A bérelhető lakások kínálata rekordszintre emelkedett. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők

„Ez meglepetés, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Most viszont rekord született, és még a 2019. augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők.

Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható:

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent. Balogh László hozzátette: „A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.”

Már nem csak Budapesten

Az ingatlan.com szakértője elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek, mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok