Index Vakbarát Hírportál

Hitellel és jelzáloggal terhelt lakásra is jár az otthonfelújítási támogatás

2020. december 10., csütörtök 10:10

Rengeteg olvasói levél landol az Index postaládájában, amióta kiderült, hogy maximum 3 millió forintig támogatja az állam a gyermeket nevelő magyar családok otthonfelújítását. Ezúttal az ingatlanok típusairól derültek ki újabb részletek. Önök kérdeztek, az Index válaszol.

A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter által október közepén bejelentett legújabb állami családtámogatást továbbra is azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.

A TÁMOGATÁS A FELÚJÍTÁSI KÖLTSÉGEK FELÉT, MAXIMUM 3 MILLIÓ FORINTOT TÉRÍT VISSZA UTÓLAGOSAN.

Ahogy a Magyar Közlönyben november 25-én megjelent rendelet fogalmaz, az otthonfelújítási támogatás célja egyfelől a gyermeket nevelő magyar családok lakhatási körülményeinek javítása, akárcsak a hazai lakásállomány megújítása, valamint a hazai építőipari ágazat kifehérítése.

Az Index a bejelentés óta több cikkben foglalkozott az otthonfelújítási támogatással, az állami programról szóló kínzó kérdések sorozatának

első része arról szólt, hogy pontosan mely, gyermeket nevelő családok milyen feltételekkel vehetik igénybe a támogatást, illetve hogyan történik maga az igénylés folyamata;

a második rész azt tisztázta, hogy milyen jogviszony, illetve munkaviszony szükséges ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a támogatást, továbbá egész pontosan milyen munkálatokra fordíthatjuk az állami lakásfelújítási támogatás összegét;

a harmadik cikk pedig abban nyújtott segítséget, hogy mely hibákat ne kövessük el, amelyek adott esetben megakadályozhatják, hogy felvehessük az otthonfelújítási támogatást;

a sorozat negyedik írása a számlaügyeket részletezte, hogy az elszámolás során pontosan mit fogad el a MÁK, illetve azt is elmagyaráztuk, hogy egész pontosan hogyan kell értelmezni az 50-50 százalékot az otthonfelújítási támogatásnál.

1. Feltétel-e az otthonfelújítási támogatás esetén, hogy az ingatlanon ne legyen haszonélvezeti jog?

Nem feltétel. Vagyis ha haszonélvezeti joggal terhelt az ingatlan, akkor is lehet élni az otthonfelújítási támogatás lehetőségével – mondta el legújabb Facebook-videójában Novák Katalin.

2. Elfogadják-e az alap társadalombiztosítási befizetést, amikor saját magamnak fizetem be a TB-t?

Nem. Ebben az esetben nem tudnak élni a családok az otthonfelújítási programmal, amikor mindkét szülő csak a saját maga által befizetett TB-járulékkal rendelkezik. Feltétel, hogy legalább az egyik szülő rendelkezzen egy társadalombiztosítási jogviszonnyal, amely alapvetően munkavégzéshez, vagy például tanulmányokhoz, illetve gyeshez, gyedhez stb. Köthető, ha korábban volt munkahelye az igénylőnek. Ha valaki egyedülálló szülőként kíván élni az otthonfelújítási támogatással, abban az esetben is meg kell felelnie ennek a kitételnek – tisztázta ezt a feltételt is a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

3. A lízinggel vásárolt és még hitellel terhelt lakásra igényelhető-e az otthonfelújítási támogatás?

Novák Katalin szerint igen, ám csak bizonyos feltételekkel. A kérelem benyújtásának időpontjában az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének a támogatásban érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Legalább 50 százalékos tulajdoni hányadnak kell lennie, vagyis ha még nincs meg a lízingszerződés alatt a saját tulajdonjoguk ebben az ingatlanban legalább 50 százalékos mértékben, addig nem tudják igénybe venni az otthonfelújítási támogatást.

4. Igénybe vehető-e a támogatás olyan lakásra, amelyet egy másik beruházás miatt jelzáloggal terheltek?

Igen. Nem probléma, ha a lakáson már valami miatt van jelzálog, az állami támogatást ebben az esetben is igénybe lehet venni – állítja Novák Katalin.

5. Önkormányzati lakásra fel lehet-e venni az otthonfelújítási támogatást?

Nem, mert az önkormányzattól bérelt lakás nem minősül saját tulajdonú ingatlannak. Ahogy erről legújabb videójában, úgy korábban sem beszélt Novák Katalin, azonban az Index a rendelet szövegéből azt olvassa ki, hogy az önkormányzati lakásokra nem lehet felvenni az otthonfelújítási támogatást. Mivel az otthonfelújítási támogatás célja, hogy a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családok a már meglévő otthonukat tudják a támogatás segítségével korszerűsíteni, így értelemszerűen csak saját tulajdonú ingatlanra vehető igénybe az állami segítség.

6. Ha nem születik számla a munkadíjról, mert én magam végzem el a felújítási munkát, akkor járhat-e az otthonfelújítási támogatás?

Nem. Az otthonfelújítási támogatás abban az esetben igényelhető, ha mind a munkadíjról, mind pedig az anyagköltségről van számla, valamint a munka- és anyagköltség fele-fele arányban igényelhető. Tehát a kérdésben feltett esetben így nem csak a munkadíjra, az anyagköltségre sem igényelhető a támogatás.

+1. Újabb példák a munkadíj és az anyagköltség közti 50-50%-ra. Mi a helyzet például, ha kisebb, pár százezres összeg az anyagköltség és a felújítás is? 

Például ha az anyagköltség 50 ezer forint és a vállalkozói díj 350 ezer forint, akkor 50-50 ezer forint, vagyis összesen 100 ezer forint támogatás igényelhető a 200 ezer helyett.

Viszont például ha már 100 ezer forint az anyagköltség és 300 ezer a munkadíj, akkor is összesen 200 ezer forintra jogosult az igénylő, és azon belül fele-fele arányban tudja elszámoltatni a költségét, azaz 100 ezer forint anyagköltség plusz 100 ezer forint vállalkozói díj. 

Ezért törekedni kell arra, hogy a teljes elszámolni kívánt összegben egyik költségelem aránya se kerüljön 25% alá, tehát legalább ezt a mértéket érje el, mert csak így lehet a teljes 25+25=50%-os támogatási maximumot kihasználni.

További példákat és részleteket az otthonfelújítási programról a Magyar Államkincstár holnapján, illetve a Család.hu-n talál. 

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok