Index Vakbarát Hírportál

A Századvég kutatója nagyon elégedett Orbán Viktor bejelentésével

2020. december 19., szombat 22:09

Minél kisebb a gazdasági visszaesés, annál gyorsabban lehet a válságból kilábalni, ezért fontosak a hatékony és célzott gazdaságvédelmi intézkedések – emelte ki a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza a köztévében.

Szakáli István Loránd azt mondta:

előrejelzéseik szerint legkorábban 2022-ben érhető el a teljes gazdaságban az a növekedési ütem, ami 2019-ben jellemezte Magyarországot

hozzátette: dinamikus, de nem azonnali helyreállással számolnak a koronavírus-járvány után.

Elmondta továbbá, hogy a legfontosabb kérdés az, hogy a gazdaság szereplői megőrizzék akcióképességüket, ezt szolgálja a munkahelyek védelme is.

Kitért továbbá a hitelmoratórium meghosszabbítására is.  Mindenki mérlegelheti, hogy tudja-e fizetni hitelei törlesztését, vagy olyan helyzetbe kerül, hogy valós likviditási segítséget jelent a hitelmoratórium igénybevétele, és csak július elseje után, átütemezett formában fizet majd akkor, amikor várhatóan túl leszünk a válságon – mondta erre vonatkozóan. 

Elmondta továbbá, hogy a legfeljebb három százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel az építőiparon keresztül a kereslet generálásával hat a gazdaság többi ágazatára is.

Szakáli István Loránd emellett úgy vélekedett, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának január 1-jétől a felére való csökkentése a gazdaság dinamizálását segíti. 

Rovatok