Index Vakbarát Hírportál

45 ezer liter szennyezett vizet szippantottak ki a Dunából

2020. december 22., kedd 17:10

Olajos növényzetből és iszapból mintegy 600 tonnát kotortak ki, lassan vége a kárelhárításnak.

Tizennégy nap megfeszített munka után mérleget vontak az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál (OVF) a szigetszentmiklósi dunai olajszennyezésről.

A károsodott területről eltávolított szennyezett növényzet és iszap össztömege 600 tonna. 30 ezer liter szennyezett olajos vizet már elszállítottak, és még 15 ezer liternyi vár elszállításra a helyszínen.

Az érintett vízfelszín jelentős részét megtisztították, de 10-12 napig még rajtahagyják az olajfelitató paplanokat, ugyanis számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét, bekerülhet akár a sodrásba is. A szennyezett területen ezért továbbra is őrszolgálatot működtet az OVF.

A kárelhárítás tehát a vége felé közeleg, 30 budapesti, 5 győri és 5 szolnoki vízügyes dolgozott vagy dolgozik a helyszínen, és persze a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai is óriási munkát végeztek. A vízügy közleménye szerint helyi lakosok, vállalkozások és szervezetek sokat segítettek a környezet biztosításában, meleg ételt, teát vittek a területen dolgozóknak, amiért hálás az OVF.

A kárelhárítás után kezdődhet csak meg a terület revitalizációja, mely évekbe telhet, hiszen a szennyeződés szétterjedése miatt ki kellett irtani az növényvilágot, s ki kellett kotorni az iszapot – több tízezer védett állat kipusztulását okozva ezzel.

Ahogy korábban írtunk róla, a BRFK kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak érdekében, hogy megleljék a tettest, aki gyakorlatilag tönkretette a mintegy 1800 négyzetméteres védett lápot. A történtekről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Romet Róbert / OVF)

Rovatok