Index Vakbarát Hírportál

1500 beteg kaphatott eddig hazai remdesivirt

2020. december 23., szerda 17:37

A remdesivir nevű koronavírus-gyógyszert folyamatosan adják a magyar betegeknek, a készletet várhatóan február vége felé tudja újra feltölteni a Richter. Ha addig elfogyna itthon a készítmény, az eredeti gyártótól tudnánk rendelni – borsos áron. A másik koronavírus elleni készítményből információink alapján mintegy 65-70 ezer beteg kezeléséhez elengedő készlet van Magyarországon.

A Richter Nyrt. már a nyáron megkezdte a koronavírus ellen az első tapasztalatok szerint hatékonynak bizonyuló remdesivir vizsgálati készítmény gyártását klinikai vizsgálatok céljára. Decemberig minden valószínűség szerint több ezer adagot állítottak elő első körben. (A pontos számot a Richter nem szerette volna közölni az Indexszel.) A feltételezések szerint a második adag legyártásával és a minőség-ellenőrzéssel február végéig készülhet el a vállalat, erről Kovács L. Gábor professzor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő Hecrin Konzorcium vezetője számolt be nekünk, hozzátéve, hogy a pontos prognosztikai számításokkal ő nem rendelkezik.

A remdesivir egy antivirális hatóanyag, intravénás infúzió formájában adják be középsúlyos és súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek. Magyarországon eleinte csak néhány kórházban használták klinikai vizsgálat keretében. Néhány hete azonban felfüggesztették a további betegek beválasztását a klinikai vizsgálatba annak érdekében, hogy a lehető legtöbb egészségügyi intézmény kapjon a szerből. Ezt úgy sikerült megoldani, hogy az OGYÉI a veszélyhelyzetre tekintettel engedélyt adott indikáció előtti használatra, ami lényegesen kevesebb adminisztrációval járó eljárás, mint a hagyományos klinikai vizsgálat. Ezt az adminisztrációt már a kisebb kórházak is teljesíteni tudják.

A hazai klinikai kutatások infrastruktúrájáért felelős hálózatot (Hecrin) vezető Kovács L. Gábor az Indexnek most azt mondta, a hozzájuk beérkezett információk szerint december közepéig a 78 kórháznak, ahová az új szabályozással eljutott a remdesivir, nagyjából a felében adtak a betegeknek remdesivirt.

Így összesen nagyjából 1500 beteg kaphatott eddig hazai remdesivirt, 540-en a korábbi klinikai vizsgálat keretében, további 950-960 beteg pedig azt követően.

A Hecrin Konzorcium ugyan leállította az új betegek beválasztását a remdesivir klinikai vizsgálatába, de a folyamatot bármikor újra tudják indítani egy nap alatt. A Hecrin Konzorciumban most az eddigi vizsgálatok kiértékelése zajlik. A beérkező klinikai adatok elektronikus jegyzőkönyvezése egyelőre hiányos a kórházak részéről, de ennek a professzor szerint elsősorban nem hanyagság az oka, hanem az orvosok túlterheltsége a vírushelyzet miatt:

az a helyzet, hogy nem harci időkre találták ki a klinikai vizsgálatokat, s az eredmények villámgyors és pontos rögzítését. Most minden betegnél egyesével pótolnunk kell a hiányzó adatokat. Ez heteket vehet igénybe.

Valószínűnek tűnik, hogy az első körben legyártott remdesivirkészlet nem tart ki február végéig, az új adag viszont csak ekkortól lesz elérhető. Megoldás lehet, hogy a remdesivir eredeti gyártójától, a Gilead nevű amerikai cégtől vásárolunk új készleteket, amíg a hazai forrás ezt nem tudja biztosítani. Az amerikai gyártónál ugyanis már lezárták a klinikai vizsgálatokat, és engedélyezte a gyógyszerhatóság a remdesivir (Veklury) használatát, tehát nincs szükség új klinikai vizsgálatok elvégzésére, azonban a gyógyszerhez jelenleg nagyon korlátozottan és nagyon drágán lehet hozzájutni.

Kezelés favipiravirral

A másik koronavírus elleni gyógyszer végleges engedélyezéséről szombaton írtunk, a favipiravirt az OGYÉI zöld jelzése alapján már nemcsak veszélyhelyzeti ideiglenes jóváhagyással lehet adni a betegeknek, hanem végleges engedéllyel.

Eddig mintegy 4,5 millió favipiravir tablettát vásároltunk Japánból és Kínából, az enyhe koronavírusos tüneteket mutató betegek kaphatnak ebből a szerből. A terápia első napján 16 tablettát kell szedni, a második naptól hatot. Egy kezelés 6-8 napig tart, ennek során átlagosan 70 tablettát vesz be egy beteg. Ez alapján mintegy 65 ezer beteg terápiájára elegendő a jelenlegi hazai készlet. Információink szerint az Egis mintegy 300 ezer tabletta gyártását tervezte december elején, ha e szerint haladtak, az még mintegy 4000-rel toldja meg a kezelésbe bevonható betegek számát. Itt is várható azonban Magyarországon bejegyzett gyógyszeripari vállalatok színre lépése.

A legújabb koronavírus ellen engedélyezett szerről, a bamlanivimabról itt írtunk!

(Borítókép: A koronavírusos betegek kezelésére használt remdesivir nevű gyógyszert szívja fel fecskendőbe egy védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok