Index Vakbarát Hírportál

Keményen megvágta az Orbán-kormány a látványcsapatsportágak taokeretét

2020. december 24., csütörtök 07:18

Az Orbán-kormány 2019 elején maximálta az egyes sportáganként lehívható sportcélú társasági adót. Ahogy az Index is írt róla, a hat támogatott látványsport összesen több mint 124 milliárdot kapott taotámogatás címén. 2021-ben kevesebb jut, de a pandémiás helyzet közepette ezen talán senki sem fog megsértődni.

A szerdán megjelent kormányrendelet (663/2020.) szerint a 2021-ben kiállított igazolások és támogatási igazolások együttes összege – ide nem értve a taotörvényben szereplő kiegészítő sportfejlesztési támogatást –

nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot.

A rendelet pontosan szabályozza, milyen célra mekkora összeget lehet lehívni:

építési beruházások megvalósítására nem költhetnek a klubok többet 35,4 milliárdnál, az egyéb, alapvetően működési célt szolgáló támogatások plafonösszege a törvény szerint 64,6 milliárd forint.

A rendelkezés 2021. január 1-jén lép hatályba.

A kluboknak oda kell figyelniük, ha nem akarnak pórul járni: mivel 2019-ben maximálta az Orbán-kormány a lehívható taót, több egyesület éves taokerete idő előtt elfogyott, ami azért volt nagy baj, mert az edzőket is ebből fizetik.

2020 elejéig a hat kiemelt látványcsapatsportág, a labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong és a röplabda szövetségei és az alájuk tartozó klubok összesen közel 700 milliárd forintot kaptak.

Rovatok