Évente mintegy 3500 tonna fogy az egyik legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, amelynek éves forgalma 7 milliárd forint körül alakul – közölte Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke az MTI-vel. Mint mondta, a szövetség felmérései szerint
egy magyar család átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol és kétezer forintot költ rá.
A fogyasztók több mint 60 százaléka kétezer forint alatt tervez költeni szaloncukorra, további egyharmaduk négyezer forintig is elmegy, a vásárlók hét százaléka pedig akár hatezer forintot is szán szaloncukorra.
Kertész Péter, a Milka szaloncukrot gyártó és forgalmazó Mondelez Hungária Kft. kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére közölte, hogy évről évre nő ezen édesség eladása. A tavalyi év eladási számaik alapján a Mondelez a legrelevánsabb piaci szereplő a magyar szaloncukorpiacon:
több mint 370 tonna Milka szaloncukor eladásával zárták a 2019-es évet. Legkedveltebb ízeik közé a feketeerdős, csokoládés és mogyorós ízű szaloncukor tartozik, az idén a portfóliót kókuszossal bővítették.
Csuvár Csaba, a LISSÉ Édességgyár Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt írta, hogy a cég kizárólag belga ét-, tej- és fehércsokoládéval gyártja szaloncukrait,
az idén 190 tonnát, ami 4 százalékkal haladja meg a 2019-ben értékesített mennyiséget.
Szamos László, az édességgyártó Szamos Kft. főcukrásza arról adott hírt, hogy az idei karácsonyra 17-féle szaloncukorral léptek piacra. A legkedveltebb fajták az idén is a
marcipán, a zselés és a kókuszos szaloncukrok, de nagy népszerűségnek örvendenek az újdonságnak számító, süteményízű fajták is. A tavalyi 110 tonnával szemben az idén 130 tonna szaloncukrot gyártottak,
azonban ez kevésnek bizonyul, és hamarosan hiány lesz a közkedvelt édességből. Ennek oka lehet, hogy a tervezés időszaka éppen a vírus első hullámát követő időszakra esett, és ekkor még mindenki nagyon óvatos volt az előzetes becslésekkel – tette hozzá.