Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor felmentette tisztségéből Palkovics László volt üzlettársát

2020. december 29., kedd 15:05

A december 29-i Magyar Közlöny legutolsó oldalán egy miniszterelnöki határozatot találunk, melyben Orbán Viktor 2020. december 31-i hatállyal felmenti teendői ellátása alól Fauszt Zoltánt, a helyére pedig 2021. január 1-jei hatállyal Molnár József Lászlót emeli be a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjai közé.

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) a digitális oktatással kapcsolatos közbeszerzésekről dönteni hivatott testület, s ezért volt pikáns döntés, hogy Fauszt Zoltánt a miniszterelnök 2019 márciusában az NHIT tagjává választotta. Fauszt Zoltán cégei ugyanis több milliárd forint értékben kaptak oktatási informatikai munkát az elmúlt években. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő egy ízben összesítette ezeket a megbízásokat:

2011 óta 4,8 milliárd forintos megbízást nyertek el a most leváltott Fauszt vállalkozásai különböző pályázatokon. Fauszt Zoltán 14 éven keresztül működtetett közös céget Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

A K-Monitor összesítése szerint Fauszt Zoltán vállalkozása nyerte el az egyetemeken használt oktatási rendszer, a Neptun átalakítására kiírt tendert csaknem 1 milliárdos értékben. Szintén az ő érdekeltségébe tartozó cég készíthetett KRESZ-tananyagokat mintegy 900 millió forintért, illetve Budapest Főváros Kormányhivatalának elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszerét is több milliárd forintért fejleszthette a Fauszthoz köthető SDA DMS Zrt.

2017-ben az RTL Klub megkérdezte az Emmit, nem látnak-e összeférhetetlenséget, annak kapcsán, hogy Palkovics László volt üzlettársának érdekeltségébe tartozó cégek nyertek közpénzből bonyolított pályázatokat. A minisztérium azt válaszolta, Palkovics államtitkárságának nem volt köze a tenderekhez. Maga Palkovics is reagált, azt mondta, Fauszt  Zoltán a barátja, de ennek semmi köze a pályázati sikerekhez.

Rovatok