Index Vakbarát Hírportál

Érkezik az első cseppfolyósított gáz szállítmány Krkből

2021. január 4., hétfő 13:23

A horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban sikeresen lefejtették az első cseppfolyósított gáz (LNG) szállítmányt, amelyet a Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) horvátországi leányvállalata számára le is szállítottak – közölte az MVM Csoporthoz tartozó földgázkereskedő társaság az MVM honlapján.  A Tristar Ruby nevű, 289 méter hosszú és 44 méter széles tankerhajó 2021. január 1-jén kötött ki a terminálban 91 millió köbméter gázegyenértékű LNG szállítmánnyal.

A közlemény szerint a terminál üzembeállásával és a beszerzés megindulásával új korszak kezdődik a magyar földgázellátásban, valódi forrás- és útvonal-diverzifikáció valósul meg Magyarország számára.

Az ország az MFGK révén kereskedelmi összeköttetésbe került a globalizálódó cseppfolyósítottgáz-piaccal, olyan földgázforrásokhoz fér hozzá, amelyek az egész régióban eddig nem voltak elérhetők. Az MVM Csoport a cseppfolyósított gáz beszerzésével egyrészt hozzájárul a magyarországi és regionális ellátásbiztonság növeléséhez, másrészt ez a lépés a csoport hat piacot (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Románia) megcélzó regionális növekedési stratégiájának részét is képezi.

A horvátországi visszagázosító terminál az Európai Unió földgázforrás- és útvonal-diverzifikációs törekvéseihez is kapcsolódik, mivel a terminál az Észak-Déli Gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés egyik prioritásprojektje.

Az EU mintegy 101 millió euróval támogatta a terminál megvalósulását – olvasható a közleményben.

Rovatok