Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb itthon az építési telek, és az is méregdrága

2021. január 4., hétfő 06:22

Ma átlagosan 23 millió forintot kell kiadni egy építési telekért Magyarországon – derült ki az Otthon Centrum friss elemzéséből, amely eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.

A telekvásárlás szempontjából ezúttal is Buda, azon belül is a Hegyvidék, azaz a XII. kerület volt a legdrágább, ahol 2019 harmadik negyedévében csak százmillió feletti összegért vásároltak telkeket.

A III. kerületben is került sor 100 millió feletti tranzakciókra, tavaly jellemzően 70–120 milliós telkeket vásároltak Ürömhegyen, Testvérhegyen és Táborhegyen.

Belső-Óbudán nemegyszer négyzetméterenként 300 ezer forintot is fizettek a telekvásárlók, ám ezeken a telkeken a legtöbb esetben többlakásos társasházakat építtetnek a vásárlók.

A budai oldalon a XXII. kerület, Nagytétény bizonyult a legolcsóbbnak. A kerület vegyes képet mutat abból a szempontból, hogy 10 millióért és 100–130 millióért ugyanúgy kelt el itt telek.

Ahol a pesti oldalon 10 millió forint alatt kezdődtek a telekárak, és a legdrágábbak is csupán kivételes esetekben haladták meg a 40 milliós árat:

A pesti kerületek között ugyanakkor a XIII. kerület továbbra is slágerhelyszín építkezés szempontjából. A legutóbbi Otthon Centrum-adatok azt mutatják, hogy Angyalföldön az átlagos telek-négyzetméterár 150 ezer forint. A belvárostól távolabbi, tömegközlekedéssel kevésbé megközelíthető részeken 50 millió alatt is vettek telket a kerületben.

Az agglomerációban 14 millió forint körül mozgott az átlagos telekár, a legnagyobb forgalommal Érden, Cegléden és Budaörsön.

Rovatok