Index Vakbarát Hírportál

Félnek a Wall Streeten

2021. január 5., kedd 10:51

Egyre többen számítanak a piaci volatilitás megnövekedésére, miután az amerikai szenátusi választás Georgiában fogja eldönteni, hogy mely párt irányítja majd a kongresszust. A Cboe Volatility Index, amelyet a Wall Street félelemindexeként is ismernek, 26,97 pontra, azaz két hónapos csúcsra emelkedett hétfőn – írja a Portfolio.

A tegnapi nap október óta a legnagyobb ugrást is jelentette a félelemindex számára. Az adatokból továbbá úgy tűnik, a befektetők a rövid távú kilátásokkal kapcsolatban bizonytalanabbak, mint a hosszú távúakkal.

Amennyiben a demokraták irányítása alá kerül a kongresszus, az várhatóan nagyobb fiskális ösztönzőket hozhat a koronavírus által sújtott gazdaság támogatására, ugyanakkor Joe Bidennek is nagyobb teret ad az agresszívabb politika felé, ideérve a vállalati szféra szigorúbb szabályozását, és a magasabb adóterheket is. Utóbbira több befektető úgy tekint, mint negatívum a piacok számára.

Christopher Murphy, a Susquehanna származtatott ügylet stratégiájának vezetője arra számít, hogy az implicit volatilitás a georgiai választások után hamarosan csökkenni fog, akárcsak az elnökválasztás után.

Rovatok