Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, és január elsejétől új rendszer lépett életbe –írja a turizmus.com. Az új besorolási rendszer lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását – értékelte a változást a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Az ügynökség és a vendéglátásszakmai szervezetek még a múlt évben jutottak arra a konklúzióra, hogy a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.
A korábbi, termékkör szerinti besorolás véleményük szerint nem volt megfelelő, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos áfatörvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők fő tevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Az MTÜ szerint az új típusú besorolás lehetővé teszi, hogy megismerhetővé váljon a vendéglátási ágazat struktúrája és valós teljesítménye. A vendéglátóhelyek üzlettípusai a decemberben megjelent kormányrendelet szerint az új évtől kezdve az alábbiak lettek:
Az új rendszer 2021. január 1-jén hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek
– hívták fel a figyelmet.
Az MTÜ szerint az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával pedig csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, továbbá sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.