Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: a pandémia alatt 21 milliárdnyi beruházás jött Japánból

2021. január 7., csütörtök 11:29

A japán vállalatok döntő szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében – közölte Szijjártó Péter a Facebook-on, Ohtaka Maszato japán nagykövettel folytatott egyeztetésével kapcsolatban.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a világjárvány alatt eddig 19 japán vállalat összesen 21 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon,

amellyel több mint 13 ezer munkahelyet mentettek meg.

Szijjártó Péter a nagykövetnek azért is köszönetet mondott, hogy Magyarországnak lehetősége nyílt 2 millió koronavírus elleni, favipiravir hatóanyagú tabletta vásárlására Japántól.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a magyar kormány támogatja az EU-Japán beruházásvédelmi megállapodás megkötését is, valamint irigykedve figyelik azt, hogy Kína, Japán és Korea egy megállapodás révén a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozta létre. 

Szijjártó Péter fontos fejleménynek nevezte továbbá azt is, hogy a magyar sertéshús-termékek a korábbi, afrikai sertéspestis miatti tiltás után visszatérhetnek a japán piacra.

Emellett arra is kitért, hogy a 2021-ben esedékes tokiói olimpiára vonatkozóan már öt japán várossal megállapodtak arról, hogy helyszínt biztosítanak majd a magyar sportolók felkészüléséhez.

Rovatok