Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon most egymillió ember nem tudja, hogy mennyi pénzért dolgozik januárban

2021. január 10., vasárnap 22:11

Nem tudják többek között a pékek sem például, hogy mennyi pénzért dolgoznak, miután még mindig nem született meg a megállapodás. A tulajdonos már a koronavírus-járvány előtt is alig tudta kigazdálkodni a dolgozók bérét. 

Mi is a fiammal ideállunk, és keményen dolgozunk. Én kovászolok éjszakánként

– mondta Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője az RTL Klub Híradójának. A munkaadók a munkavállalókkal egy éve sem tudtak megállapodni, ezért a 2020-as minimálbérről a kormány döntött 2019 végén. 

A minimálbérből és a garantált bérminimumból élő nagyjából egymillió ember még a mai napig sem tudja, hogy idén mennyi pénzből fog élni, de nem csak ők azok, akik egyelőre nem látják pontosan a jövőjüket, hiszen

a munkanélküli-segély, a táppénz és a GYED összege is a minimálbérhez kötött, tehát ezek összege a minimálbérrel arányosan változhat. 

Az ITM az év utolsó napján közölte, hogy a kormányzat kompromisszumos megállapodás kialakításában érdekelt, így az egyeztetések januárban folytatódnak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azonban azt állítja, hogy a kormány azóta sem tárgyalt velük a minimálbérről. 

Az első héten semmit nem tett, se meghívót nem küldött, se időpontot nem jelölt meg a következő tárgyalásra, ez mindenképpen hátráltatja a három fél közötti megállapodást, és ennek a felelőssége, az ezzel okozott károk felelőssége is természetesen a kormányt terheli, pont azért, mert időt húz

– fogalmazott Kordás László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint januárban még megszülethet a megállapodás. Szerintük a koronavírus okozta bizonytalan gazdasági helyzet miatt késik az egyezség. 

Volt már ilyenre példa, hogy áthúzódtak januárra a minimálbér-tárgyalások. Mi is szerettük volna ezt elkerülni, de az a helyzet, hogy ez a rendkívül változékony, és a rendkívül bizonytalan helyzet sajnos hozta magával ezt. Mindenesetre én optimista vagyok

– magyarázta Perlusz László, a szövetség elnöke. Az RTL Klub Híradó megkeresésére az ITM azt írta, hogy a megállapodást a gazdasági bizonytalanság nehezíti. 

Rovatok