Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan újraindulhat a turizmus

2021. január 11., hétfő 13:03

Drámai törést hozott a koronavírus-járvány a turizmusban világszerte, így Magyarországon is, százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020 márciusában 60 nap alatt a padlóra került – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, az ügynökség Facebook-oldalán.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a magyar kormány gyorsan reagált, és olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket eszközölt, mint a hitelmoratórium, járulékkedvezmények, hitelprogramok, bértámogatás, a Szép-kártya kedvezményes adózása, a megemelt hitelkeret, vagy a turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatok. Ezzel az volt a cél, hogy megmentsék a munkahelyeket, valamint életben tartsák a vállalkozásokat.

A belföldi turizmus sosem látott eredményt ért el a tavaszi újranyitást követően, mint mondta, a belföld lett az új külföld, így júliusban és augusztusban sikerült túlszárnyalni a 2019-es számokat.

A második hullám idején újabb intézkedések segítették a szektor résztvevőit, így

A KORMÁNY ÁTVÁLLALTA A BEZÁRNI KÉNYSZERÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK BÉRKÖLTSÉGEINEK FELÉT, DE JÁRULÉKOT SEM KELLETT FIZETNI,

amennyiben nem bocsátották el a munkavállalókat, és a dolgozók megkapták a fizetésüket. Ezt a támogatást a vendéglátóhelyek, a szálláshelyek, rendezvényszervezők, a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapták, és ez az újranyitásig így is marad.

És hogy mikor indulhat újra a turizmus?

Guller Zoltán szerint a nyáron már lehet nyitni, de a legjobb forgatókönyv szerint is legalább 10 hónap kell,

míg az ágazat eléri a járvány előtti szintet, ám fontos, hogy a turistákat felkészülten várjuk, és minél többen folytathassák tevékenységüket, így a jövőben is versenyképes szereplői legyünk a turizmusnak. Hozzátette, a kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot.

Rovatok