A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel. A 2019-es 4,2 százalékról 3,6 százalékra csökkent például a higiéniai és 2,7 százalékról 1,9 százalékra a nyomon-követhetőségre vonatkozó hiányosságok előfordulási aránya.
A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatban 2501 ellenőrzés során 49 alkalommal figyelmeztetést,
117 esetben – összesen több mint 8,1 millió forint – bírságot szabott ki a hatóság.
Az immár tizenharmadik alkalommal elvégzett akció során a friss húst, a haltermékeket, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, a virsliket, a szaloncukrokat és a szezonális zöldség-gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Emellett a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle dió, mák, mandula, kókuszreszelék, bejgli, virsli termékek, továbbá friss csirkehús laboratóriumi vizsgálatára figyeltek.
A virslik laborvizsgálata megállapította, hogy a vizsgált 20 minta megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minőségi (kémiai és érzékszervi) jellemzőknek. Az ellenőrök a tavaly életbe lépett, a friss húsok származásának a vásárlás helyén történő feltüntetésére vonatkozó előírások betartását is kiemelten figyelték.
Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint a mostani akció több szempontból egyedi volt, mivel a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt valamennyi vizsgálat alkalmával fokozott figyelem irányult a higiéniai előírások szigorú betartásának ellenőrzése mellett a kiszállítást végző vendéglátó egységeket is.
A 2020-as téli ellenőrzés során 2501 létesítményben végeztek ellenőrzést a szakemberek, ebből 414 élelmiszer-előállító helyen, 1441 élelmiszer-forgalmazásban, 646 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó akció alatt több mint 11 ezer hazai és külföldi élelmiszer került górcső alá.
A megvizsgált termékek 3,8 százalékát, 423 tételt, összesen 14 300 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
– részletezte az AM.