Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs megállapodás a minimálbérről

2021. január 13., szerda 11:15

Ezúttal sem született megállapodás a magyar minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén – írja a Portfólió.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára a lapnak azt mondta, hogy a tárgyaláson háromszázalékos emelést javasoltak, de a négyszázalékos növekedésben is benne lettek volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban ebbe nem egyeztek bele. Ők ötszázalékos emelést szeretnének elérni, habár volt olyan képviselet, amely elfogadta volna a négyet is. Perlusz szerint 

a hivatalos infláció feletti növekedést is el tudtak volna fogadni a munkaadói oldalon, ami reálbér-emelkedést jelentett volna a minimálbéres munkavállalók számára az idei évben.

A kormányzati oldal a tárgyalásokon azt erősítette meg, hogy nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés. Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket, egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy ez könnyen összejön.

A felek 2020 végén sem tudtak megegyezni a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimumról. A kormány tavaly év végi rendelete értelmében 2021-től a minimálbér nem változik, a kabinet a munkaadói és a munkavállalói képviseletek megegyezésére vár.

A mostani status quo szinte példátlan a rendszerváltás utáni Magyarország történetében.

Rovatok