Index Vakbarát Hírportál

Zsiday Viktor: Lesz nyaralás, lesz fesztivál, nem lesz világvége

2021. január 15., péntek 07:18

A lezárásokra elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzuk a halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlását. Mivel a kórházba kerülők és az elhunytak túlnyomó többsége is idős, és a betegség elsősorban őket érinti nagyon súlyosan, a többieknél (arányaiban kevesebb szerencsétlen kivételtől eltekintve) a megfázás és az influenza között vannak jellemzően a tünetek, ezért amennyiben az időseket beoltjuk, a megszorítások fenntartásának nem marad sok értelme – sem egészségügyileg, sem gazdaságilag

– írja Magyarország egyik legelismertebb portfóliómenedzsere a blogján.

Szerinte az európai és amerikai lakosság 20-30 százaléka tavaszig átesik a betegségen, „azaz egy ideig nem lesznek rá fogékonyak, immunitást szereznek – ez járványtanilag pont ugyanaz, mint ha be lennének oltva.” 

Hozzáteszi: Ha májusig be tudják oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb 20 százalékát, akkor szinte bizonyos, hogy eltűnik a betegség.

A szakértő végkövetkeztetése, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése, az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik.

Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége.

„Mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől” – áll a bejegyzésben.

Nyáron újraindulhat a turizmus 

A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója hétfőn, a Facebookra feltöltött évindító videójában. Rámutatott: a legjobb forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, hogy az ágazat el tudja érni a járvány előtti szintet.

A jelenlegi helyzetben alapvető célnak nevezte, hogy az újrainduláskor felkészülten lehessen várni a turistákat, és minél többen folytathassák a tevékenységüket, a jövőben versenyképes szereplői lehessenek az újrainduló turizmusnak. 

A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. A százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020. márciusban hatvan nap alatt „teljesen a padlóra került” – mondta.

Rovatok