Index Vakbarát Hírportál

Egyesült a Fiat Chrysler és a PSA

2021. január 17., vasárnap 17:35

Az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA) és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével a világ negyedik legnagyobb járműipari vállalata alakult meg a hétvégén – írja az MTI.

A hétvégén véglegesített egyesülést több mint egyéves tárgyalási és engedélyeztetési folyamat előzte meg, amit még a koronavírus-járvány is késleltetett. A két autógyártó vállalat még 2019 októberében jelentette be egyesülési szándékát, az Európai Bizottság pedig tavaly decemberben adta áldását a fúzióra.

A továbbiakban Stellantis N.V. néven működő és mintegy 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató autóipari konszern 14 autómárkát gyárt, köztük a Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot, Citroën, Jeep, Maserati és Alfa Romeo márkákat.

A konszernt a PSA korábbi vezérigazgatója, Carlos Tavares irányítja, az igazgatótanács elnöki posztját pedig John Elkann, a Fiat-konszern alapítója, Giovanni Agnelli unokája tölti be. Az Agnelli család 14,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a konszernben a francia Le Parisien lap jelentése szerint. További nagy részvényesek még a Peugeot család és a francia állam is.

A Stellantis N.V. részvényeit hétfőtől jegyzik a párizsi és a milánói tőzsdéken, keddtől pedig a Wall Streeten. A Wall Streeten a Stellantis vezetői, Carlos Tavares és John Elkann indítják el kedden a tőzsdei kereskedést, és ennek alkalmából sajtótájékoztatót is tartanak az új autóipari konszern terveiről. A koronavírus-válság előtt az FCA és a PSA együtt évi több mint nyolcmillió autót gyártott, és 170 milliárd euró forgalmat bonyolított. A 2019-es évben ennél nagyobb forgalmi adatokat csak a Volkswagen, a Toyota és a francia–japán Renault–Nissan-együttműködés produkált.

Rovatok