Index Vakbarát Hírportál

Rég nem látott szinten a magyar államadósság

2021. január 19., kedd 09:40

A Portfolio becslése szerint tavaly év végén a 81 százalékos szint fölé érhetett a magyar államadósság GDP-arányos értéke, ami meghaladja a 2008–2009-es pénzügyi válságot követően látott adósságszintet is.

A gazdasági portál a Pénzügyminisztérium becsléseire hivatkozva azt írja, hogy

bár utóbbihoz hozzáteszik, hogy az azóta megjelent költségvetési adatok alapján az előzetes tényadat inkább e felett alakulhat.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott évindító interjúban azt mondta, hogy „a hiány 9 százalék körül várható”, míg az gazdasági visszaesésre pedig szintén 6,4 százalékot mondott.

A Portfolio mindezek alapján arra jutott, hogy

a GDP-arányos államadósság 81,2 százalékra ugorhatott.

Vagyis a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakult gazdasági krízis miatt egyetlen év alatt 15,8 százalékponttal emelkedhetett a bruttó adósságráta, ami az 1990 óta rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen év alatt eddig egyszer sem fordult elő – mint írják, ehhez hasonló csupán 1991-ben és 1993-ban volt (10,3, illetve 11,6 százalékpontos emelkedés).

A 81,2 százalékos becslésnél magasabb adósságráta legutóbb 1995-ben volt,

amikor is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 84 százalék volt az államadósság GDP-hez mért aránya.

Ki mekkora adósságra számít?

Varga Mihály az Indexnek azt mondta, úgy számolnak, hogy „2020 végére a bruttó hazai termék 80 százaléka körül lesz”. A pénzügyminiszter szerint komoly eredmény és siker, hogy az elmúlt években 80 százalékról a GDP 65 százalékára tudták csökkenteni az államadósság arányát. Azonban „a járvány most mindent újraírt”.

Sajnos azt a nyereséget, amit az elmúlt években felhalmoztunk, most, úgy tűnik, hogy elvesztettük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szintén hasonló adósságrátára számít: a decemberben publikált Inflációs jelentésben azt közölték, hogy „a koronavírus-járvány következtében kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezet, valamint a járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében szükséges intézkedések és magasabb kiadások miatt 2020-ban átmenetileg 80 százalék körüli szintre emelkedik”.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az AzÜzlet.hu-nak adott interjúban szintén 80 százalék körüli GDP-arányos adósságról beszélt – nekünk szeptemberben még 77 százalékot mondott, igaz, akkor még nem tudhattuk, hogy a kormány az év végén felpörgeti a költekezést a járvány elleni védekezés miatt.

Rovatok