Index Vakbarát Hírportál

Budapesten és Bukarestben a legolcsóbb, de Amszterdamban már más a helyzet

2021. január 19., kedd 15:09 | aznap frissítve

Tavaly decemberben, csakúgy, mint az elmúlt év egészében, az európai uniós országok között Magyarországon volt a legalacsonyabb a lakossági földgáz átlagára, a villamos energia átlagára a második legalacsonyabb volt – közölte az MTI-vel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hivatal kiemelte, hogy 

Budapesten a lakossági fogyasztók számára a földgáz átlagára kilowattóránként 2,84 eurócent, a villamos energia átlagára 10,41 eurócent volt decemberben.

A magyar főváros után a román Bukarestben a legolcsóbb a földgáz 3,05 eurócentes árral, amelyet a lett Riga és a szerb főváros, Belgrád követ 3,09-cel és 3,26-tal.

A legtöbbet a fogyasztók a földgázért átlagosan Stockholmban, Amszterdamban és Koppenhágában fizetnek: 22,8 eurócentet, 10,22 eurócentet és 9,41 eurócentet.

Az is kiderül MEKH adataiból, hogy a villamos energia Belgrádban a legolcsóbb, átlagosan 7,55 eurócent, a második helyen Budapest, ahol 10,41 eurócent, ezt követi Szófia, a bolgár fővárosban 11,70 eurócent a villamos energia ára. Hasonlóan a földgázhoz, az áram is a gazdagabb 

Nyugat-európai országokban a legdrágább, a legtöbbet Berlinben, Koppenhágában és Dublinban kérnek az áramért, ezekben a városokban 32,87 eurócentet, 30,70 eurócentet és 24,49 eurócentet kell fizetni az áramért.

A híradásban hangsúlyozták, hogy számos európai városban emelkedtek az árak, a meteorológiai ősz kezdetétől 2020 utolsó hónapjáig Athénban, Brüsszelben, Koppenhágában, Párizsban, illetve Stockholmban. Azonban novemberhez képest a villamos energia átlagára csökkent például Lisszabonban és Tallinnban, ugyanakkor emelkedett Amszterdamban, Berlinben, Koppenhágában, Londonban, Madridban, Nicosiában és Stockholmban.

A MEKH arról is informált, hogy 

az árakat az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze és rendszerezi az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. 

Rovatok