Index Vakbarát Hírportál

Gianni Annoni és a szakma is szenved

2021. január 27., szerda 19:44

Immár csaknem három hónapja, hogy az éttermeknek be kellett zárniuk, csak az elviteles rendelésekből és a házhoz szállításból tudnak megélni. Bár bizakodtak, hogy az időszak átmeneti lesz, és csak egy hónapig tart, hamar kiderült, le kell tenniük erről.

Sőt jelenleg úgy tűnik, februártól sem lesz változás, a járványhelyzet ugyanis továbbra sem engedi a korlátozások eltörlését, vagy legalább enyhítését. Pedig a vendéglátóhelyeknek égető szükségük lenne a segítségre, amelyre konkrét ötleteik is vannak.

Nehezen fogadjuk el, hogy más szinten vagyunk kezelve, mint például az élelmiszerboltok vagy a nagy bevásárlóközpontok, ahol tömegesen találkoznak az emberek, miközben az éttermekben egyáltalán nem lehetnek vendégek. Jó lenne, ha legalább este hat óráig nyitva lehetnének a vendéglők, vagy egy százfős hely például fél házzal üzemelhetne, mert úgy legalább munkát tudnánk adni az embereinknek

– mondta az Indexnek Gianni Annoni, a Pomo D'oro étterem tulajdonosa, aki hangsúlyozta, hogy ez nagy segítséget nyújtana a szektornak, de arra nem elegendő, hogy lejöjjenek a lélegeztetőgépről, ami nemcsak Magyarországon probléma, hanem az egész világon.

Nehéz talpon maradni a jelenlegi helyzetben, pláne, hogy nem tudni, mennyi idő kell ahhoz, hogy megfelelő szintre eljusson az átoltottság, de a Pomo Dorónál mindent megtesznek, hogy becsületesen végezzék a munkájukat, és amíg nincs más, tökéletesen kiszolgálják azokat, akik ételt rendelnek.

Szenvedünk, ugyanakkor végtelenül hálásak vagyunk az embereknek azért, ahogyan reagáltak a helyzetre, és rendelnek otthonra. Ez a társadalmi felelősségvállalás elengedhetetlen, hogy életben tudjunk maradni

– mondta Gianni, aki tudja, az emberek el vannak keseredve, de fontos, hogy mindenki megőrizze a nyugalmát, és ne alakuljon ki hasonló helyzet, mint a nyáron, amikor sokan nem tartották be a szigorú szabályokat a távolságra vagy a maszkviseletre vonatkozóan, ami miatt még nagyobb mértékben kezdett terjedni a vírus.

Ezért sem tartja jó ötletnek, hogy a korlátozások ellenére többen jelezték, kinyitnak február 1-én.

Az állam biztosan reagál a helyzetre, de nekünk, szakmabelieknek is ki kell találnunk valamit. Jó lenne összehozni egy találkozót, hogy a vendéglátósok szorosan együttműködjenek, és együtt tudjuk kezelni a problémát

– zárta gondolatait a válságról Gianni Annoni.

(Borítókép: Gianni Annoni . Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok