Index Vakbarát Hírportál

Pécsi „jelölttel” harcolnánk a koronavírus ellen

2021. január 28., csütörtök 17:33

A pécsi virológiai kutatócsoport egy bécsi biotechnológiai vállalattal együtt fejleszt új generációs vakcinát a koronavírus ellen. Az állatkísérleteket még ők végzik, de a humán teszteket már egy gyógyszergyárnak kell állnia.

A magyar kormány vakcinagyár építését tervezi Debrecenben, erről már írtunk korábban az Indexen. A Debreceni Egyetem kutatói a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival közös projektben próbálnak kifejleszteni egy koronavírus elleni vakcinát, logikus, hogy ha sikerrel járnának, helyben kellene ampullákba tölteni az oltóanyagot.

Ezzel párhuzamosan a Pécsi Tudományegyetem virológiai laborjában is zajlik a kutatás: Jakab Ferenc, a virológiai kutatócsoport vezetője korábban elmondta, hogy februárban kezdődnek az állatkísérletek.

A pécsi fejlesztésről nagyjából ennyit lehet most tudni, ám felettébb izgalmasan hangzik, hogy egyszer magyar vakcinát is beadathatunk magunknak.

A pécsi egyetemnek és a bécsi partnercégnek is elküldtük a kérdéseinket, a kutatás részleteiről érdeklődve. Az egyetem sajtóreferense azt írta, a munkatársak most a kutatásra szeretnének összpontosítani, ezért nem szeretnének nyilatkozni. A bécsi cégtől cikkünk megjelenésééig nem kaptunk semmilyen választ, így megpróbáltunk utánajárni a részleteknek.

Ez egy vakcinajelölt

A pécsi tudósok a bécsi Cebina nevű biotechnológiai céggel összefogva fejlesztenek. A munka 2020 tavaszán, még az első koronavírus-hullám idején indult,

és valójában nem vakcina, hanem vakcinajelölt fejlesztéséről van szó. Ennek az a lényege, hogy a kutatók a preklinikai vizsgálatokat végzik el, és ha ezzel végeztek, nem fognak bele a humán klinikai vizsgálatokba.

Ha a preklinikai eredmények – vagyis az állatokon elvégzett vizsgálatok eredményei – ígéretesek lesznek, akkor a humán fázisokat, azaz az embereken végzett tesztelést már egy hazai vagy nemzetközi gyógyszergyártó folytatná le, melynek van anyagi és emberi erőforrása is ehhez, és érdeklődik a fejlesztés iránt.

A vírussal szerteágazó kísérleteket kell végezni, ezek a kísérletek információink szerint a pécsi laboratóriumban zajlanak. A Cebina eközben a vakcina alapját adó fehérjét, vagyis az antigént készíti. Úgy tudjuk, a közös projekt ötlete is Bécsből érkezett.

Új generációs oltóanyag a cél

A pécsi oltóanyagjelölt egy új generációs készítmény, úgynevezett fehérjealegység-vakcina lesz belőle, ha egyszer eljut a gyártásig. Ennek lényege, hogy a laborban a koronavírus-fehérjéket gyártják le, ezeket tisztítják meg, majd viszik be a vakcinával a szervezetbe, s a fehérjék hivatottak kiváltani az immunreakciót, ha megtámad bennünket a koronavírus.

A technológia előnye, hogy csak a fehérjét használják a szervezet immunizálásához, nem pedig egy legyengített vírust, így csökkenteni lehet a mellékhatások kockázatát. Ugyanakkor a fehérjealegység-alapú vakcináknál előfordulhat, hogy az immunválasz is gyengébb lesz.

Ugyanilyen fehérjealegység típusú vakcinával oltják az embereket a hepatitis B vírus ellen is.

A 2000-es évek elején Ázsiában fertőző eredeti SARS-vírus megfékezésére összesen 33 ilyen preklinikai kísérlet indult, és mindössze kettő jutott el a humán fázisig, mivel a vírust időközben sikerült megfékezni.

A pécsiek februártól hörcsögökön tesztelik a vakcinajelöltet.

Rovatok