Index Vakbarát Hírportál

Sokan ragadnak pecabotot a járvány idején

2021. január 29., péntek 09:57

A járványhelyzet kihat a balatoni horgászatra is, sokan csekély ismeretekkel, engedély nélkül kezdtek el pecázni, a halőrök intézkedései emiatt tavaly rekordokat döntöttek – tájékoztatta az MTI-t Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati igazgatója. Elmondta: tavaly a korlátozások hatására különösen népszerűvé vált a horgászás, soha nem látott számban jelentek meg a pecások a Balatonnál. A szabályszegések miatt azonban a társaság 17 halőre 815 közigazgatási vagy rendőrségi feljelentést tett.

A feljelentések száma már 2019-ben is nőtt, tavaly pedig már több mint háromszorosa volt a 2017-esnek és a 2018-asnak. A 17 rendőrségi eljárás többsége illegális hálós halászat, gereblyézés miatt indult. Tetten értek orvhalászaton kifejezetten jól szituált embereket is – mondta a horgászati igazgató.

Összegzése szerint 2020-ban 17,6 millió forintnyi halvédelmi bírságot szabtak ki, ami több mint duplája az előző, és négyszerese az azt megelőző évinek. A legmagasabb, orvhalászatért kiszabott bírság tavaly 235 ezer forint volt.

A szabályszegésről szólva elmondta, a leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat, ezt 323 esetben tapasztalták. Ezt követte a megengedettnél több horgászfelszerelés, a fogási napló hibái, a nem megengedett méretű vagy mennyiségű hal fogása.

Kirívó szabályszegések miatt egyesektől akár öt évre is meg lehet tagadni a területi jegy kiadását – emlékeztetett Havranek Mihály. Tavaly december elejéig 89 esetben történt ez meg a Balatonnál. Az egyikben 23 süllő kifogása miatt szabtak ki 178 900 forint bírságot, és tiltották el a horgászt 21 hónapra állami jegy, illetve öt évre balatoni területi jegy megvételének lehetőségétől.

Rovatok