Index Vakbarát Hírportál

Heti 1,8 milliárd euróba kerülne a spanyoloknak egy újabb lezárás

2021. február 1., hétfő 22:28

A spanyol vállalatok bevételeiből hetente 1,8 milliárd euró esne ki egy, a tavaszihoz hasonló újabb országos zárlat elrendelésének esetén, ennek 60 százaléka a kis- és középvállalkozásokra jutna – írja az MTI a spanyol kis- és középvállalkozások szövetségének (CEPYME) tanulmányára hivatkozva.

Eszerint mintegy 480 ezer munkahely kerülne veszélybe,

ha Spanyolországban olyan szigorú intézkedéseket vezetnének be a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezésére, mint március-júniusban, amikor a spanyolok otthonmaradásra kényszerültek, és a nem létfontosságú vállalatok túlnyomó többsége felfüggesztette a működést.

Nagy-Britanniától, Franciaországtól, Németországtól és több más európai államtól eltérően a spanyol kormány tavaly ősszel és idén is tartózkodott attól, hogy országos szinten zárlatot rendeljen el, pedig a dél-európai országban a járványnak már a harmadik hulláma indult el hat héttel ezelőtt.

Bár október 25-e óta ismét szükségállapot van érvényben az országban, a regionális hatóságok döntenek a járvány elleni védekezés konkrét lépéseiről. A tartományok az egészségügyi adatoktól függően hol szigorítanak, hol enyhítenek a szabályokon, amelyek leginkább a kereskedelmi és vendéglátóegységek nyitva tartását, befogadóképességét, valamint az emberek szabad mozgását korlátozzák.

A madridi régió a héten elkezdi enyhíteni a korlátozásokat, de Spanyolország többi részén újabb szigorításokra készülnek, mivel a kimutatott fertőzések napi száma rekordmagasba emelkedett, és egyre nő a nyomás az egészségügyi rendszeren.

A CEPYME becslései szerint a tavalyi utolsó hónapokban a különböző regionális intézkedések hetente mintegy 1,2 milliárd eurójába kerültek a vállalkozásoknak, a legsúlyosabb helyzetbe az építőipar, a vendéglátás és a kiskereskedelem került.

A gazdaság teljesítményének csökkenése miatt több mint négyéves csúcsra, 3,89 millióra emelkedett a munkanélküliek száma decemberben, ami 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Mintegy 755 ezer munkavállaló, akiket a válság alatt elbocsátottak volna, az államilag támogatott állásmegtartási rendszernek köszönheti állását.

Julian Perez, a tanulmány szerzője szerint nehéz kiszámítani, hogy hány céget számolnak majd fel a bevételkiesés következtében. 

Pár hétig, vagy egy hónapig a vállalatok még úgy is talpon tudnak maradni, ha nincs forgalmuk ... de több hónapos bezárás után eljön az a pont, amikor bármilyen további intézkedés már az utolsó csepp lehet a pohárban

– mondta Perez újságíróknak.

A CEPYME azt szorgalmazza, hogy szélesítsék ki az állami támogatást és célzottabban figyeljenek a nehéz helyzetbe került vállalkozásokra.

Spanyolországban a járvány kezdete óta már több, mint 2,8 millió embert fertőzött meg a vírus, a fertőzésben 58 ezren haltak meg. A spanyol kormány reményei szerint a nyár végére a lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást.

Az országban az utóbbi napokban csökkent a koronavírus terjedése, és csökkent a halálozások száma is, de a kórházi ellátásra szorulók száma továbbra is emelkedik – értékelte a járványügyi helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

Az egészségügyi minisztérium adata szerint az elmúlt 24 órában ötezer új esetet diagnosztizáltak, a hétvége alatt mintegy 80 ezerrel nőtt a regisztrált esetek száma.

Simón hangsúlyozta: az enyhe csökkenés ellenére a kitűzött járványügyi célok még mindig távol vannak, ezért továbbra is erőfeszítések szükségesek az emberek és az intézmények részéről egyaránt.

Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy januárban 1,7 millió vakcinát kapott Spanyolország, februárban pedig 2,3 millió dózis várható a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszergyár vakcinájából. Mindkét adagot eddig mintegy 357 ezren kapták meg.

Rovatok