Index Vakbarát Hírportál

Újabb kedvezményt kapnak a vendéglátósok

2021. február 5., péntek 13:37

Február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményeknél a vendéglátóipari egységeknek, az éttermeknek, a kávézóknak, illetve a konditermeknek – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, hogy a kormány döntéséről még pénteken megjelenik a rendelet. 

Magánszerződésekbe nem szólnak bele 

Gulyás Gergely szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetnie annak, aki nem állami vagy önkormányzati ingatlant bérel. Hozzátette: személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. A miniszter jelezte azt is, hogy

az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.

Az Index nemrég összeszedte, hogy mit adott az első tavaszi hullám kezdetétől, illetve mit ígért eddig az állam, elsősorban a vírushelyzet miatt bajba jutott ágazatok képviselőinek.

(Borítókép: Egy bezárt vendéglátóhely 2020. április 2-án. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok