Index Vakbarát Hírportál

Majdnem minden második belvízvédelmi szakaszon készültség van

2021. február 7., vasárnap 10:14

Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából 10 vízügyi igazgatóság területén 42 szakaszon van készültség elrendelve – ebből 31 I. és 11 II. fok –, míg a készültségben levő szivattyútelepek száma 248 – tudta meg az Index Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjétől.

Jelenleg 20 ezer hektárnyi terület van víz alatt, ebből 11 ezer hektár vetés-szántó.

Ezek mély fekvésű, nem megfelelő vízelvezetéssel rendelkező területek, lakott területek nincsenek veszélyben. A szóvivő közölte, hogy a téli időszakban az elöntések nem okoznak akkora gondot a gazdáknak, mint tavasszal – még nem indult be a növényzet fejlődése, illetve nem kezdődtek meg a tavaszi munkálatok.

Belvizesnek akkor tekintjük az évet, ha 100 ezer hektár fölé nő a belvízzel elöntött terület. A szóvivő szerint sokéves átlagban a 200 ezer hektár számít komoly belvíznek.

A gazdák kárenyhítése az Agrárminisztérium felelősségi körébe tartozik: a fagykár, aszálykár, illetve egyéb természeti csapások mellett a belvíz miatt is jelentkezhetnek kárenyhítésre.

Milliárdos fejlesztések

Mivel a belvíz szinte minden évben komoly gondokat okoz, az OVF-nél érdeklődtünk, hogy milyen beruházások, fejlesztések vannak folyamatban, hogy javuljon a helyzet. Siklós Gabriella közölte, hogy a 2014–2020 közötti Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatainak keretében jelentős forrásokat használtak fel a belvízlevezető rendszerek rekonstrukciójára:

„A 2020–27-es időszakban több projektet is indítunk, mely a belbiztonság növelését célozza az Alföldön, illetve a belvíz-aszály kérdését komplexen kezelve a vízvisszatartásra koncentrálunk, a síkvidéki tározóprogramban 7 tározó építését tervezzük, melyek a belvizes időszakban kerülnek feltöltésre, és tározzák a vizet az aszályos időszakra” – válaszolta Siklós Gabriella.

A tavalyi évről elmondta, hogy 2020 csapadék szempontjából átlagos év volt, csak nagyon egyenlőtlen eloszlásban esett az eső, októberben a sokévi átlag kétszerese, novemberben pedig csak harmada hullott. 2021. januárban az átlagnál több csapadék esett, elsősorban az ország északkeleti részén, ugyanakkor

hótakaró nem alakult ki, az olvadás nem okozhat tavaszi belvizet.

A jelenlegi előrejelzések szerint nem számítunk nagy elöntésekre, kisebb térségekben alakulhat ki közepes belvíz – tette hozzá a szóvivő.

Rovatok