Index Vakbarát Hírportál

Már él a bérletidíj-mentesség

2021. február 10., szerda 14:14 | aznap frissítve

Bérletidíj megfizetése alól mentességet kapnak, ez év februárjától kezdődően júniussal záródóan, bizonyos szektorokban működő vállalkozások, amelyek az állami és önkormányzati tulajdonú, valamint az állam illetve a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő helyiséget bérelnek. Az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben, és mától hatályos. 

A mentességi időszakra korábban megfizetett bérleti díjat a bérebadónak március 15-ig vissza kell utalnia, ha a bérlője a meghatározott 25 tevékenységi kör egyikét műveli, például éttermi, mozgó vendéglátás, rendezvényi étkeztetés, italszolgáltatás, filmvetítés, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, sport és szabadidős képzés, előadó-művészet. 

A bérbeadó azon helyiségek esetében nem követelheti a bérleti díjat, amelyekben a bérlő 2020. november 4-éig megkezdte működését, és a rendelet hatálybalépése előtt kötötték meg a bérleti szerződést.

A kormányrendelet hatálya nem terjed ki a munkahelyi étterem és büfé, a szálláshelyen található étterem, a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény menzája, büféje, az egészségügyi intézményben található étterem és büfé üzemeltetőjére. Nem vonatkozik a Magyar Nemzeti Bankra illetve a Magyar Nemzeti Bank többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságra sem.

Rovatok