Index Vakbarát Hírportál

Kuponokkal turbózná fel a turizmust a BKIK

2021. február 12., péntek 18:02

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javasolja, hogy az étel-házhozszállítás forgalomnövekedéséért kuponokat osszanak szét, és akár a számla felét ezzel fizethessék ki a megrendelők – írta a kamara az Indexnek megküldött közleményében.

A BKIK megerősítette, hogy a budapesti turizmus élénkítéséért a vidéki lakosság fővárosi látogatását kedvezményes utazási csomagokkal támogatnák. Ám ezt most már kiterjesztenék a határon túli, majd a külföldön élő magyarokra is.

A kamara szorgalmazza, hogy létesüljön turisztikai alap a V4-országok összefogásával.

A BKIK megjegyzi: támogatják a kormány vakcinabeszerzési programját. A kamara javasolja minden érintett politikai szereplőnek, hogy

a gyorsan elérhető, biztonságos vakcinák beszerzési ára ne képezze politikai viták tárgyát,

hiszen az uniós szabályozással összhangban maradva akár az ismertté vált EU-s egységárak többszörösét is megéri kifizetni az országnak, ha ezért cserében jelentősen korábban szerezhetők be az elérhető tételek.

Például, ha 10 ezer forint adagonkénti felárat fizetne a kormány 5 millió adag gyorsan beszerezhető vakcináért, akkor az 50 milliárd forint pluszkiadást jelentene. Az ország azonban 3-5 nap alatt ugyanennyit veszít a járvány miatti korlátozások miatt is. Így a kamara szerint lényegesen jobban megéri nagyobb befektetéssel, de hónapokkal korábban megkezdeni a nyitást, amely több száz milliárdos nemzetgazdasági értéket teremthet.

Rovatok