Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy okoskerteket építene az egyetemek köré

2021. február 15., hétfő 20:39

Magyarország szintét léphetne a fenntartható felzárkózásban azzal, ha a legjobb egyetemek köré innovációs parkokat, okos kerteket építenének, amelyek bölcsői és keltetői lehetnének egy magyar innovációra és tulajdonra épülő vadonatúj gazdaságnak − hangsúlyozta Matolcsy Györgynövekedés.hu-n megjelent írásában.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: Magyarország az elmúlt harminc évben külföldön fejlesztett és behozott innovációra építette a gazdasági fejlődését, ami általános gyakorlat, ám az igazi felzárkózást az hozhatja meg, ha a külföldi tulajdont, technológiát és menedzsmentet használó szektor mellé egy hazai tulajdonú, belföldi innovációra és tőkére épülő üzleti szféra létesül.

Szerinte a sikeres országok titka a belső innováció. A nagy egyetemek körüli okoskertek, innovációs parkok felépítéséhez nagyobb mozgásteret szükséges adni az egyetemeknek, ami megindult az alapítványi fenntartás szervezésével. A kormánynak területet, infrastruktúrát, kockázati tőkét és hiteltámogatást kell biztosítania ehhez – közölte a jegybankelnök.

Elengedhetetlennek nevezte a külföldön dolgozó vezető magyar tudósokat hazahívó programot is. Az egyetemek és parkok köré üzleti tanácsadó testületeket érdemes szervezni, hogy a tudományt folyamatosan „fertőzze” az üzleti gondolkodás − zárta írását Matolcsy György.

Rovatok