Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós előtt a kismamák védelméről szóló kérdés

2021. február 15., hétfő 16:28

Beoltathatják-e végre magukat a kismamák? – tettük fel a kérdést egyik hétfői cikkünkben az Indexen.

A WHO, az Európai Gyógyszerügynökség és egy sor egészségügyi szervezet tett állásfoglalást az állapotos nők vakcinázását illetően. Ennek lényege így hangzik: szoptató anyukák esetében nagyobb a kockázata annak, ha az édesanya koronavírus-fertőzés miatt abbahagyja a szoptatást, mint ha beoltatja magát. Arról egyelőre nincs adat, hogy az oltóanyag bármely összetevője kiválasztódna az anyatejbe, és eljutna a babához. Mivel nincs lezárt klinikai vizsgálat arról, hogy az állapotos és szoptató anyák hogyan reagálnak a koronavírus elleni vakcinára, a gyógyszergyártók hivatalosan nem ajánlják az alkalmazást. Ez a hétköznapi nyelvre fordítva azt jelenti, hogy

a kismamáknak az állapotukat ismerő kezelőorvos végső döntése alapján kellene eldönteni, hogy beadassák-e az oltóanyagot, vagy sem.

A Párbeszéd Magyarországért párt frakcióvezetője, Szabó Tímea kérdéssel fordult a fenti témakörben az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz. A kérdés egész pontosan így hangzik: megkaphatják-e hamarabb a koronavírus elleni védőoltást a terhes nőkkel egy háztartásban élők?

A felvetés azért fontos, mert az oltási rend szerint a héten a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegeket következnek. Szabó Tímea kérdése arra vonatkozik, hogy az Emmi vajon előreveszi-e az oltási sorrendben azokat, akik egy háztartásban élnek a terhes nőkkel? Ez értelemszerűen a kismamákat és a babáikat védené.

Amint tudomást szerzünk róla, hogy Kásler Miklós válaszolt a Párbeszéd frakcióvezetőjének, közöljük az Indexen.

Korábban a covidos kismamák szülőszobájába is bepillantottunk virtuálisan, a cikkünket itt találja: 

Rovatok