Index Vakbarát Hírportál

Még egy jó ideig nem hozzák fel a 200 milliárd köbméternyi Fekete-tengeri gázt

2021. február 18., csütörtök 07:58 | aznap frissítve

Kitolódhat az évek óta húzódó Fekete-tenger alatt található földgázkészletek kiaknázásáról szóló projekt indulása – írja a maszol.ro. A portál emlékezetet, hogy a 200 milliárd köbméterre becsült, legnagyobb részt a Neptun Deep földgázmezőben található készlet kiaknázására a világ egyik vezető kőolajipari vállalata, az Exxon Mobil és az OMV Petrom társult.

Az Exxon 2019-ben bejelentette, hogy kiszáll, mivel elégedetlen volt a kiaknázás pénzügyi feltételeivel, amit az akkori PSD-kormány 114/2018-as sürgősségi rendelete és a szintén 2018-ban elfogadott offshore-törvény határozott meg. A kifogásolt sürgősségi rendeletet időközben visszavonták, az offshore-törvény módosítása pedig napirenden van. Mindezek ellenére teljesen valószínűtlen, hogy az amerikai óriásvállalat meggondolja magát, mivel súlyos válságban van.

Közben a OMV Petrom is belengette, elállhat a beruházástól. Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója a közelmúltban még azt mondta, hogy a sürgősségi rendele visszavonásával valamelyest javult a projekt jogi és pénzügyi környezete , s az offshore-törvény módosítását követő egy éven belül a vállalat meg fogja hozni a végső döntést a beruházásról.

Februárban Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója, egy sajtótájékoztató során már élesebben fogalmazott: „Az offshore-törvény módosítására van szükség. Ha ez nem történik meg, nem az lesz a kérdés, mikor valósul meg a projekt, hanem az, hogy egyáltalán megvalósul-e. A meghiúsulása hatalmas veszteség lenne Románia számára”.

A Deloitte nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég számításai szerint a tengeri gázkészletek kiaknázásából 10 év alatt 18 milliárd lej folyna be az államkasszába, a teljes kitermelés pedig 26 milliárdot hozna.

Rovatok