Index Vakbarát Hírportál

Másfél tucat cég válhat ki az Északi Áramlat-2 építéséből

2021. február 22., hétfő 19:50

Az amerikai kormány nyomására legalább 18 európai vállalat kivált az Északi Áramlat-2 földgázvezeték építésének projektjéből, vagy ígéretet tett erre – derül ki az amerikai külügyminisztérium jelentéséből. Német, svájci, francia cégek is vannak köztük.

Washington eddig csak az Északi Áramlat-2 építésében részt vevő Fortuna orosz csőfektető hajót és annak tulajdonosát, a KVT-Ruszt sújtotta szankciókkal. A döntést még Donald Trump hozta meg – írta az MTI a dpa nyomán.

A mostani jelentés azonban nem fenyeget további cégeket szankciókkal, amit kritizálnak az ellenzékbe szorult republikánus párti képviselők.

A dokumentum kiemeli a német álláspontot, miszerint létfontosságú gazdasági projektről van szó. Berlin határozottan ellenzi az amerikai szankciókat, álláspontja szerint a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jutna.

Ugyanakkor az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha az Oroszországból Németországba tartó vezeték elkészülne; attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. 

Rovatok