Index Vakbarát Hírportál

A csúsztatott adóbevallás a GDP-t is növelte

2021. február 22., hétfő 08:09

A beszámoló, illetve a társasági adó bevallási határidejének halasztása volt a kormány egyik leghatékonyabb adóügyi intézkedése a koronavírus-járvány első szakaszában, az érintett vállalkozások így négy hónapon keresztül mintegy százmilliárd forinttal gazdálkodhattak tovább – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az érintett vállalkozások kétharmada élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt május vége helyett csak szeptember 30-ig készítette el társaságiadó-bevallását – közölte Izer Norbert, emlékeztetve arra, hogy a beszámoló mellett ötféle adót érintett a kormány négyhavi automatikus fizetési halasztása:

A pünkösdi ünnep miatt a június 3-ra eső eredeti határidőre 101 599 cég adta be társaságiadó-bevallását, és tett eleget adófizetési kötelezettségének. A szeptember 30-i határidőre további csaknem 200 ezer adóbevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Ezek feldolgozása után látható, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedése érdemi segítséget jelentett a vállalkozásoknak 

– értékelt az államtitkár, aki szerint mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a harmadik negyedévben a várakozásokon felül teljesített a magyar gazdaság: a második negyedévesnél 11,4 százalékkal nagyobb volt a GDP-növekedés.

A meg nem fizetett adó összege ugyanis többletlikviditást jelentett a vállalkozásoknak, mivel a halasztás több mint 1,1 milliárd forintot hagyott a lehetőséget igénybe vevő 3143 kivás cég zsebében.

Rovatok