Index Vakbarát Hírportál

Jegesmedvék miatt hiúsulhat meg az olajkitermelés az alaszkai vadonban

2021. február 22., hétfő 22:02

Mégsem indul meg az olajkutatás az alaszkai sarkvidéki nemzeti parkban (ANWR), miután a kitermelést tervező, és az az olajmezők feltárásához szükséges szeizmikus mérések engedélyezését kérő Kaktovik Inupiat helyi vállalat nem végezte el a február 13-i határidőre a térségben lévő jegesmedvebarlangok azonosítását – idézte az MTI az amerikai belügyi tárca szóvivőjének közleményét. 

Melissa Schwartz szerint a jegesmedvebarlangok helyének meghatározására szükség lett volna ahhoz, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat engedélyt adhasson a szeizmikus mérésekre a jegesmedvék közelében.

A vállalat mintegy 140 ezer hektárnyi területen tervezett méréseket végezni a nemzeti park part menti térségében, a határidő elmulasztása azonban szerződésszegésnek számít.

A Trump-adminisztráció január elején nyitotta meg Alaszka egy részét, köztük az ANWR nemzeti park egyes térségeit az olajkitermelők előtt.

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára, amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki hóba és jégbe vájt odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán alakítják ki barlangjaikat.

A kiadott kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek.

Becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján azonban rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte, hogy nem fogja támogatni a kitermelést a térségben.

Joe Biden elnök ellenzi a kőolajkitermelést a nemzeti parkban.

Rovatok