Index Vakbarát Hírportál

Felmérés: a fiatalok nagy része dolgozna majd nyugdíj mellett, az államra is sokan számítanak

2021. február 23., kedd 11:32

Elsősorban a megélhetésre koncentrál az úgynevezett milleniál generáció, ezért háttérbe szorul a tudatos tervezés. Az Aegon Indexhez megküldött közleménye arra enged következtetni, hogy a legfőbb életcéljaik között ott van ugyan a jövő anyagi biztonságának megteremtése, de nincs előrébb sorolva, mint a karrier, vagy az élet élvezete.

Az Aegon kutatása szerint a két legfőbb prioritás az életben a család (58 százalék jelölte meg) és – kevéssel lemaradva – a pénzügyi jövőtervezés (50 százalék), az élet élvezete mint cél csak ezután következik.

A konkrét pénzügyekre is kitérnek, itt nagy előnnyel az alapvető kiadások fedezése áll az első helyen (61 százalék), utána az élet élvezete (40 százalék), majd pedig az önálló lakástulajdon (35 százalék) következik. Az átlagosnál kevesebben, 16 százaléknyian tudnak helyes választ adni a pénzügyi műveltséget felmérő három alapkérdésre.

A nyugdíjas éveik finanszírozásában elsősorban az államra (40 százalék) számítanak, de saját megtakarításaiknak, illetve befektetéseiknek is hasonlóan komoly szerepet szánnak (38 százalék). 58 százalékuk nem zárja ki a nyugdíj melletti munkavégzést sem – derül ki az adatokból.

A fiatal felnőttek nagyjából egyharmada tekinthető rendszeres megtakarítónak, ám ebben a körben a nagyobb mértékű nyugdíj-előtakarékosságnak több akadálya is van.

Kétharmaduk reálisan látja a mostani nyugdíjcélú megtakarításai tényleges majdani értékét, de csak kevesebb mint felük látja reálisan, mire lesz elég, amit most nyugdíjcélból félretesznek.

A fiatal felnőttek nyugdíjfelkészülésében nagy szerepe lehet a munkáltatóknak, a 20–29 évesek egyértelműen szívesebben választanak ilyen munkahelyet.

Rovatok