Index Vakbarát Hírportál

Majdnem 200 milliárdos pluszban kezdte az évet a költségvetés

2021. február 23., kedd 14:18

Januárban az államháztartás központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt – közölte kedden a Pénzügyminisztérium (PM). Ezen belül

értek el. A tárca megjegyzi, hogy a januári többlet kialakulása nem szokatlan, ez a hiány éven belüli szezonális lefutásával magyarázható. A jelenlegi becslések szerint 2021-re a GDP 6,5 százalékában várható az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya.

A költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat – írja a PM. A járványügyi védekezéshez biztosított források mintegy 60 milliárd forintot tettek ki januárban.

A hazai kiadások közül a minisztérium a Modern Városok Program céljaira kifizetett összegeket (42 milliárd forint), valamint a közlekedési ágazati programokra folyósított 23,8 milliárd forintot emelte ki. Megjegyezte továbbá, hogy január 1-jétől sor került a nyugellátások és egyes más ellátások (többek között rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, fogyatékossági támogatás, házastársi pótlék) 3 százalékos emelésére is.

Rovatok