Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt William de Gelsey báró

2021. február 26., péntek 17:16

A reggeli órákban 99 éves korában elhunyt William de Gelsey magyar születésű közgazdász és nemzetközileg is elismert bankár – tudatta hivatalos oldalán a Magyar Nemzeti Bank.

William de Gelsey báró 1921-ben Bécsben született, de a második világháború kitöréséig Budapesten nevelkedett. A Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban végezte tanulmányait, majd apja nyomdokain haladva nemzetközi tanulmányokat folytatott és a Cambridge-i Egyetemen kapott MA diplomát természettudományokból.

Először ipari tapasztalatokat szerzett, amelyet menedzsment-tanácsadás követett. Végül 1960-ban fordult a befektetési bankok világa felé, ahol halála napjáig dolgozott. Több mint hat évtizedes bankári karrierje során a világ minden szegmensében tisztelet övezte munkáját, valamennyi partnere elismeréssel adózott tudása előtt.

Halálával a nemzetközi bankárvilág az egyik legjelentősebb, legnagyobb múlttal rendelkező alakját veszítette el. William de Gelsey haláláig aktívan figyelemmel követte a nemzetközi pénzügyi rendszer vérkeringését, és tapasztalatait az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök főtanácsadójaként is szolgálatba állította. A Magyar Nemzeti Bank vezetése William de Gelsey báró urat a jegybank saját halottjának tekinti, és adózik sosem múló emléke előtt. Nyugodjék békében!

– olvasható az MNB honlapján.

Rovatok