Index Vakbarát Hírportál

5500 dolgozó távozott az állami egészségügyből

2021. március 2., kedd 15:08 | aznap frissítve

A 110 ezer állami egészségügyi dolgozó 95 százaléka aláírta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

Akit akár csak hír szintjén is érdekelt, hogy mi történik keddtől az orvosokkal, ápolókkal, nővérekkel, az egészségügyi dolgozókkal, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megszólalására várt. Ugyanis várhatóan náluk összesítették azok számát, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, s ezzel március 1-jétől megszűnt a közalkalmazotti státuszuk, és befejezték a munkát az állami szektorban.

Az OKFŐ-t kedden délelőtt nem tudtuk megszólaltatni, azt viszont kiderítettük, hogy érdemes a távirati iroda híreit figyelni, mert hamarosan megszólal a főigazgatóság vezetője az adatokat illetően. Jenei Zoltán kevéssel fél három után szólalt meg, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint. Az OKFŐ főigazgatója ezt óriási eredménynek nevezte.

Kifejtette, több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, az OKFŐ közlése alapján tehát mintegy 5500 dolgozó nem írta alá a szerződését.

Jenei hozzátette, a 95 százalékos arány akár még 96 százalékig is felmehet.

Az országos kórház-főigazgató azt hangoztatta: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is. Azt mondta, hogy bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására született végül 95 százalékos eredmény.

Kiemelte, hogy a tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg. Ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel. Nyitottak gondolkodni arról, hogy a következő időszakban miként tudnak még többet tenni a minőség javításáért. Elmondta, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.

„Teljes garanciát lehet adni” arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás – jelentette ki Jenei Zoltán. Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Ahogy korábban írtunk róla, ilyen kórházak voltak a

Követni fogja az orvosát, ha csak magánpraxisban rendel?

 • 13988
  Ne vonjanak le a fizetésemből egészségügyi adókat, és akkor oda megyek, ahova jónak látom.
 • 6532
  Eddig sem volt pénzem magánorvosra, azután sem tudom megtenni.
 • 4639
  Természetesen igen.
 • 4161
  Ha nagyon sürgős, és hosszú a várólista, akkor mindenképpen.
 • 2625
  Csak a fogorvosomat/ nőgyógyászomat.

Jó lenne tudni, hogy az ország mely kórházaiból távozott 5500 ember, hány százalékuk orvos és mennyien vannak a szakdolgozók, mely kórházakba kell most átvezényelni egészségügyi dolgozókat, és a kiesők miatt nőnek-e például a várólisták? Több kérdést küldtünk az OKFŐ-nek, ahogy választ kapunk, új cikkben közöljük a részleteket. 

Rovatok